ΝΕΑ

Άρθρο στην Καθημερινή – 12.04.20

Κατασκευαστικός τομέας – Η επόμενη μέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19.

Με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης το ιού COVID-19 o κατασκευαστικός τομέας για ακόμη μια φορά έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Η επόμενη μέρα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τους κυβερνώντες θα κρίνουν το μέγεθος της ζημιάς για τον σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας της χώρας. Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι για τον άλλο σημαντικό τομέα της οικονομίας μας, τον τουριστικό, αναμένεται να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει, είναι εύκολα αντιληπτό ότι επιβάλλεται να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας.

Με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού  ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2020 αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των εργοταξίων μέχρι τις 13 Απριλίου 2020. Με βάση τις αποφάσεις του συγκεκριμένου διατάγματος σχεδόν όλοι οι εργολήπτες, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αλλά και οι υπόλοιποι που αποτελούν την οικοδομική βιομηχανία (μονάδες παραγωγής σκυροδέματος, έμποροι οικοδομικών υλικών κτλ.) υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή πλήρη αναστολή εργασιών.

Με νέο διάταγμα του ο Υπουργός, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2020, έδωσε το δικαίωμα για λειτουργία στα εργοτάξια έως 3 ατόμων προκαλώντας μεγάλη σύγχυση αλλά και αναστάτωση στον τομέα των κατασκευών. Ο αριθμός των εργασιών που μπορούν να διεξαχθούν από 3 άτομα σε ένα εργοτάξιο είναι πολύ περιορισμένος και σε συνδυασμό και με το γεγονός της έλλειψης οικοδομικών υλικών μετά την αναστολή των εργασιών αρκετών εμπόρων, ελάχιστα έχει ωφελήσει. Με την παράταση των περιοριστικών μέτρων, αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου.

Το όλο θέμα του χειρισμού των εργοταξίων, δείχνει βεβιασμένες κινήσεις αλλά και μη επαρκή διαβούλευση με τα διάφορα οργανωμένα σύνολα των επαγγελματιών του κλάδου. Ενδεχομένως το καθολικό κλείσιμο των εργοταξίων για περιορισμένο χρονικό διάστημα να επέτρεπε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο σύντομα τα εργοτάξια με περισσότερα από 3 άτομα, ούτως ώστε να μπορεί να διεξάγεται μεγαλύτερος αριθμός εργασιών και να περιοριστεί η ζημιά στον τομέα και κατά συνέπεια στην οικονομία του τόπου μας.

Τα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η αδυναμία σχεδόν του συνόλου των αρμόδιων αρχών να παραλαμβάνουν τη συγκεκριμένη περίοδο νέες αιτήσεις αναπτύξεων κάτι για το οποίο φέρουν ευθύνη όλοι αυτοί που τόσα χρόνια εξαγγέλλουν την προώθηση διαδικασιών για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, αλλά δεν το έχουν καταφέρει ακόμη.

Από αυτή τη στιγμή οφείλουν να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες, ούτως ώστε να προχωρήσει τάχιστα η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, ακόμη και μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Οφείλουν επίσης, με την επάνοδο στην κανονικότητα, να βρουν λύσεις για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών από κάποιες αρμόδιες αρχές. Και τα δυο αυτά ζητήματα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του τόπου μας. Το κράτος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για εκπόνηση μελετών για αυτά τα ζητήματα, τα οποία όμως παραμένουν δυστυχώς για αρκετά χρόνια στη φάση της μελέτης και δεν προχωρούν σε υλοποίηση.

Τέλος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οικονομικά με την επανέναρξη της λειτουργίας τους οι διάφοροι επαγγελματίες του κλάδου, ούτως ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια θέσεων εργασίας. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις από το κράτος ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η δανειοδότηση των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, αλλά και των ιδιωτών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην κατασκευή της δικής τους κατοικίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι τη δεδομένη στιγμή προτεραιότητα για τους κυβερνώντες, αλλά και για τον κάθε ένα από εμάς είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του συγκεκριμένου ιού. Παράλληλα όμως ας προετοιμαστούμε κατάλληλα για να περιορίσουμε τη ζημιά στην οικονομία του τόπου μας, με τις οποιεσδήποτε συνέπειες στην κοινωνική μας ζωή. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα των διοικούντων, ούτως ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κάτι το οποίο θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στους υπόλοιπους τομείς την οικονομίας και της κοινωνίας μας.