ΝΕΑ

Χαιρετισμός Προέδρου ΣΠΟΛΜΗΚ – Γενική Συνέλευση 16.12.2020

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΕΤΕΚ,

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι με πολύ μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στην 28η Ετήσια Εκλογική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου μας πραγματοποιείται διαδικτυακά. Οι συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν μας έδιναν τη δυνατότητα να διεξαχθεί με φυσική παρουσία.

Το παρόν Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, ένα χρόνο μετά την εκλογή του έχει να επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο έργο παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια τις χρονιάς αυτής ο Σύλλογος μας συνέχισε να  διοργανώνει εκδηλώσεις δια ζώσης όταν μας επέτρεπαν τα περιοριστικά μέτρα που ήταν σε ισχύ και άλλες πολλές διαδικτυακά, κάτι το οποίο έχει μπει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Παράλληλα συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις μας προς διάφορους αρμόδιους φορείς, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία μας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είτε με δελτία τύπου, είτε και με την παρουσία μας σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Επίσης για πρώτη φορά εγκαινιάσαμε τις επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας μας.

Με την κατάθεση του Απολογισμού για τις δραστηριότητες που επιτελέστηκαν κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2020, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται ενώπιον σας για την αξιολόγηση αυτού του έργου, αλλά και για να ακούσει τις δικές σας ιδέες και εισηγήσεις που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του έργου μας. Θεωρούμε ότι η τρέχουσα περίοδος ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώσαμε όλοι μας, συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά των προηγούμενων συμβουλίων.

Η δραστηριοποίηση, τόσο του ΚΔΣ, όσο και των Επαρχιακών Συμβουλίων, εκτίθεται αναλυτικά στο τεύχος του Απολογισμού που σας δόθηκε και αναμένουμε τα σχόλια σας και τις δικές σας παρεμβάσεις. Σας καλούμε επίσης όπως ενισχύσετε την προσπάθεια μας με την ενεργότερη εμπλοκή σας στα καθημερινά δρώμενα του Συλλόγου μας.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, το ΚΔΣ ανέπτυξε αξιοσημείωτη δράση, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του Συλλόγου μας, στην καθοδήγηση, στήριξη και επιμόρφωση των Μελών μας και ιδιαίτερα των νέων Μηχανικών, στη βελτίωση της νομοθεσίας σε θέματα που αφορούν τον επιστημονικό και επαγγελματικό μας κλάδο, καθώς και στην πληροφόρηση του κοινού για θέματα που αφορούν την Πολιτική Μηχανική και όχι μόνο.

Μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που βίωσαν όλοι οι συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων περιοριστικών μέτρων της περιόδου Μαρτίου – Μαΐου,   ο Σύλλογος μας συνέχισε να παράγει έργο. Όλο το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, τα Επαρχιακά Συμβούλια αλλά και η Υπηρεσία του Συλλόγου, θεωρήσαμε ότι είχαμε χρέος να είμαστε παρόντες στις ιστορικές αυτές στιγμές. Κατά την διάρκεια των περιοριστικών αυτών μέτρων για τον περιορισμού της εξάπλωσης του ιού ο ΣΠΟΛΜΗΚ συνέχισε να παρεμβαίνει με πληθώρα επιστολών προς αρμόδια Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες, με δελτία τύπου αλλά και παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Παράλληλα διοργανώσαμε μεγάλο αριθμό δωρεάν διαδικτυακών σεμιναρίων για επιμόρφωση αλλά και ενίσχυση της επικοινωνίας με τα μέλη μας.  Τα εγκωμιαστικά σχόλια που λάβαμε από μεγάλο αριθμό μελών μας, μας έδωσαν δύναμη για να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Οι περισσότεροι από τους στόχους που έχουν θέσει τα τελευταία Συμβούλια του ΣΠΟΛΜΗΚ έχουν υλοποιηθεί και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα. Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η υλοποίηση της πάγιας θέσης μας για καθιέρωση του Πιστοποιητικού Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων, αλλά και ο συνδυασμός της Αντισεισμικής Ενίσχυσης των κτιρίων με την ενεργειακή αναβάθμιση τους. Επιπρόσθετα έχει επιλυθεί το θέμα με τις προσθήκες σε υφιστάμενες οικοδομές με την επικαιροποίηση του προσαρτήματος του Ευρωκώδικα 8  Μέρος 3.

Με την ίδρυση της εταιρείας «Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο ΣΠΟΛΜΗΚ ΛΤΔ» το 2018, που είναι ένα εγκεκριμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ), συνεχίζουμε να παρέχουμε στα μέλη μας, και όχι μόνο, εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου με  επιχορήγηση έως και 80% του τέλους συμμετοχής. Τη φετινή χρονιά διοργανώσαμε συνολικά 4 εκπαιδευτικά προγράμματα επιχορηγημένα από την ΑΝΑΔ. Συγκεκριμένα διοργανώσαμε 2 δια ζώσης, τον Ευρωκώδικα 8 Μέρος 1 – Πρόνοιες και εφαρμογή και την Διαχείριση Οικοδομικού Συμβολαίου (Ρόλοι – Ευθύνες – Μελέτες & Νομικό Υπόβαθρο) αλλά και 2 διαδικτυακά, την Αποτίμηση Υφιστάμενων Κτιρίων και τις Πρόσφατες Εξελίξεις στο Σχεδιασμό Μεταλλικών κατασκευών. Και στα 4 αυτά προγράμματα είχαν γεμίσει όλες οι διαθέσιμες θέσεις.

 Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα για το συμβόλαιο FIDIC αναμένεται να επαναληφθούν τη νέα χρονιά, αν φυσικά μας το επιτρέψουν οι συνθήκες . Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μετάφραση στην Ελληνική γλώσσα του συγκεκριμένου συμβολαίου το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά μεγάλα έργα του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Το θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στα κατασκευαστικά έργα βρίσκεται πάντοτε στις προτεραιότητες του Συλλόγου μας. Κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων η προσπάθεια ενημέρωσης των μελών μας αλλά και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων είχε ενταθεί με συχνές παρεμβάσεις μας αλλά και με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για την παρουσίαση του Οδηγού Διαχείρισης της Πανδημίας COVID-19 όσον αφορά την Ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια που διοργανώθηκε διαδικτυακά από τον Σύλλογο μας.

Με την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού του Συλλόγου μας, μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων, έχει πλέον οριστεί επιτροπή για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Καταστατικού μας.

Όσον αφορά στις διεθνείς εκπροσωπήσεις, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοσημείωτη δουλειά που γίνεται από τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας. Η παρουσία μας στους διάφορους αυτούς διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τον κλάδο μας, αλλά και τη χώρα μας γενικότερα.

Μέσω της συμμετοχής μας στο ECCE και την εκλογή του τέως Προέδρου του ΣΠΟΛΜΗΚ Πλάτωνα Στυλιανού στο Διοικητικό Συμβούλιο του, έχει ετοιμαστεί από την ομάδα εργασίας στην οποία έχει τεθεί ως επικεφαλής, σχετικό έντυπο διατύπωσης θέσεως του ECCE για προώθηση της σεισμικής αναβάθμισης των κτιρίων σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Στην συγκεκριμένη ομάδα εργασίας εκτός από τον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου μας, συμμετέχουν από την χώρα μας ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΣΠΟΛΜΗΚ Νικόλας Κυριακίδης αλλά και ο υποφαινόμενος.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει μεγάλα ποσά ως επιχορηγήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην επικράτεια της, παραγνωρίζοντας δυστυχώς ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό της έκτασης της, βρίσκεται σε σεισμογενείς περιοχές. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για προώθηση της συγκεκριμένης θέσης παράλληλα με την  προσπάθεια μας για προώθηση του πιστοποιητικού επιθεώρησης κτιρίων το οποίο θεωρούμε ότι είναι κριτικής σημασίας, ώστε να αυξηθεί η δημόσια ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό που στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε σύμμαχο μας και το ΕΤΕΚ.

Μεγάλη τιμή αποτελεί για τον Σύλλογο μας, αλλά και για τη χώρα μας η εκλογή της Α’ Αντιπροέδρου μας Ευαγγελίτσας Τσουλόφτα στο Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς Οργανισμού ISHCCO (International Safety and Health Construction Coordinators Association). Με τον τρόπο αυτό επιβραβεύεται η πλούσια δράση που είχε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στον σημαντικό αυτό οργανισμό.

Όσον αφορά τη FEANI (European Federation of National Engineering Associations), ο Σύλλογος μας έχει και πάλι τη τιμή να εκπροσωπείται σε συμβούλιο της, αφού μέσω του υποφαινόμενου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπής Εγγραφών της οργάνωσης. Κύριος σκοπός της επιτροπής αυτής είναι η εξέταση των αιτήσεων για απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου Eur. Ιng. (European Engineer) που απονέμει η FEANI, αλλά και η συζήτηση διάφορων άλλων θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των Ευρωπαίων Μηχανικών. Μέσω της δράσης του, ο υποφαινόμενος μαζί και με τη βοήθεια της υπηρεσίας του ΕΤΕΚ έχουν καταφέρει να εντάξουν ήδη 10 προγράμματα σπουδών των Κυπριακών Πανεπιστημίων στον κατάλογο των προγραμμάτων σπουδών που αναγνωρίζονται αυτόματα από την FEANI για σκοπούς απόκτησης του επαγγελματικού τίτλου Eur. Ing. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος τυγχάνει αναγνώρισης και από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Τέλος, ο Σύλλογος συνεχίζει τη συνεργασία με τον οργανισμό FIDIC, τόσο σε επίπεδο διοργάνωσης Σεμιναρίων, όσο και με την ακριβή τεχνική μετάφραση στα Ελληνικά των συμβολαίων FIDIC.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Συλλόγου μας σε θέματα πολιτικής προστασίας σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΕΤΕΚ. Μετά την ολοκλήρωση της καθόλα επιτυχημένης αποστολής συναδέλφων – μελών του Συλλόγου μας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Αλβανίας έχουν ενταθεί οι ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων έχουν διεξαχθεί αριθμός συναντήσεων για επικαιροποίηση του «Σχεδίου Εγκέλαδος» αλλά και μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση με τη συμμετοχή του ΣΠΟΛΜΗΚ με τίτλο «Μετασεισμικός Έλεγχος Κτηρίων στην Πράξη».

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα του Συλλόγου μας, αυτή τη χρονιά, είναι η προβολή και η αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει πλέον ο Σύλλογος. Η διαπίστωση που είχαμε κάνει ήταν ότι παρόλη την τεράστια δουλειά που έκανε ο ΣΠΟΛΜΗΚ τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχε η ανάλογη προβολή των δραστηριοτήτων και άλλων παρεμβάσεων του στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του παρόντος ΚΔΣ, έχουμε πλέον παρουσίες σε τηλεοπτικές εκπομπές, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές,  συνεντεύξεις του Προέδρου σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, αλλά και δημοσίευση δεκάδων ανακοινώσεων μας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις φετινές εκλογές του ΕΤΕΚ. Με εξαίρεση το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να εκλεγούν και οι 3 υποψήφιοι του ΣΠΟΛΜΗΚ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ, αλλά μόνο οι 2 από αυτούς, η όλη παρουσία του ΣΠΟΛΜΗΚ κρίνεται απόλυτα πετυχημένη. Συγκεκριμένα έχουμε καταφέρει την πιο ισχυρή παρουσία σε Διοικούσα Επιτροπή του ΕΤΕΚ με την εκλογή του υποφαινόμενου ως Α΄ Αντιπροέδρου του ΕΤΕΚ, του τέως προέδρου μας Πλάτωνα Στυλιανού ως Γενικού Γραμματέα του ΕΤΕΚ αλλά και του Γενικού Γραμματέα μας Βαρνάβα Λάμπρου ως Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΕΚ. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά δεν αμφισβητήθηκε ο Σύλλογος μας, αφού και οι 7 εκπρόσωποι του κλάδου της Πολιτικής Μηχανικής προέρχονται από τον ΣΠΟΛΜΗΚ.

 Όσον αφορά την υποστήριξη μας για εκλογή του συνάδελφου Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Κωνσταντή στη θέση του Προέδρου του ΕΤΕΚ ήταν μια συνειδητή επιλογή την οποία επέβαλλαν οι συνθήκες αλλά και η πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία του Κωνσταντίνου στα δρώμενα του ΕΤΕΚ τα τελευταία χρόνια. Για την συγκεκριμένη απόφαση προηγήθηκε μια σειρά διαβουλεύσεων με νυν και παλιά στελέχη του Συλλόγου μας, αλλά και με απλά μέλη μας και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών υποστήριξε την ενέργεια αυτή. Μεταξύ άλλων καταφέραμε με την ενέργεια αυτή να διαφυλάξουμε την καλή σχέση που έχουμε ξεκινήσει να οικοδομούμε με τους άλλους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης αλλά και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας με την ισχυρή παρουσία μας στα θεσμικά όργανα του ΕΤΕΚ, αφήνοντας και αυτή τη φορά πίσω τις οποιεσδήποτε προσωπικές φιλοδοξίες, κάτι το οποίο μας μετέφεραν οι προηγούμενοι και έχουμε σκοπό και εμείς με τη σειρά μας να το μεταφέρουμε στους επόμενους. Εύχομαι και ελπίζω η αρμονική συνεργασία που έχουμε με τον Πρόεδρο αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής να συνεχίσει μέχρι και τη λήξη της θητείας μας.

Στο σημείο αυτό οφείλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον τέως πλέον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, συνάδελφο και φίλο Στέλιο Αχνιώτη. Με την εκλογή των νέων αιρετών μελών του ΕΤΕΚ ολοκληρώθηκε η δική του πολύχρονη παρουσία στο ΕΤΕΚ, το οποίο υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια από διάφορες θέσεις η οποία επισφραγίστηκε με τις 3 θητείες στην Προεδρία του Επιμελητηρίου. Μια παρουσία την οποία κρίνουμε απόλυτα επιτυχημένη. Τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε στο Σύλλογο μας, στον κλάδο μας αλλά και στην Μηχανική Επιστήμη γενικότερα.

Όσον αφορά το υπόλοιπο της δικής μας θητείας στο Σύλλογο μας, εκτός από όλα όσα έχω αναφέρει πιο πάνω, έχουμε ως στόχο να επιτύχουμε ακόμη 2 θέματα. Πρώτον να προσελκύσουμε και άλλους συναδέλφους, να γνωρίσουν, να υπηρετήσουν αλλά και να αγαπήσουν το Σύλλογο μας πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιήσει το παρόν συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του έχει συνεχίσει το πετυχημένο έργο των προηγούμενων συμβουλίων. Δεύτερο να καταφέρουμε να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα την υπηρεσία του Συλλόγου μας με την πρόσληψη του καινούργιου Διοικητικού Λειτουργού μας, την περαιτέρω αξιοποίηση της Γραμματειακής Λειτουργού μας, η οποία έχει αποδείξει ότι έχει δίψα για μάθηση, αλλά και με την ολοκλήρωση της καταγραφής των διαδικασιών του Συλλόγου μας.

Θέλω να ευχηθώ όπως και τα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν, να είναι το ίδιο και περισσότερο παραγωγικά και δημιουργικά για το Σύλλογο, ώστε να συνεισφέρει συνεχώς στους συναδέλφους, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Αισθάνομαι περηφάνια που συνέβαλα, στο βαθμό που μπορούσα με τη πολύτιμη βοήθεια του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, των Επαρχιακών Συμβουλίων και της Υπηρεσίας, στην υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου μας, καθώς και στην πορεία εξέλιξης και αναβάθμισής του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας σήμερα, τη στήριξή σας, αλλά και την εμπιστοσύνη σας προς τον Σύλλογο μας. Από τη πλευρά μου σας διαβεβαιώνω ότι ο ΣΠΟΛΜΗΚ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στα μέλη του και την κοινωνία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, απευθύνω προς το νέο Πρόεδρο του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνο Κωνσταντή που βρίσκεται σήμερα μαζί μας, για να απευθύνει το δικό του χαιρετισμό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΟΛΜΗΚ, την Ευαγγελίτσα, το Νικόλα, το Βαρνάβα, τον Ανδρέα, το Γιάννο, την Έλενα, το Λεόντιο, το Ρογήρο,  τον Ευάνθη και τον Παναγιώτη, καθώς και στο προσωπικό του Συλλόγου μας, τις Διοικητικούς Λειτουργούς μας, Άννα-Μαρία Πιπερίδου και Νάταλι Λειβαδιώτου, οι οποίες πλέον έχουν αποχωρήσει από τον Σύλλογο μας. Επίσης ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ανδρέα Κωνσταντινίδη, Διευθυντή του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΣΠΟΛΜΗΚ αλλά και τη νέα μας Γραμματειακό Λειτουργό Ελένη Ερωτοκρίτου για τη πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι ανεξαιρέτως, ώστε να προγραμματίσουμε και να επιτελέσουμε το σημαντικό έργο, το οποίο θα δείτε μέσα στον απολογισμό μας που σας έχει σταλεί. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον πρώην πλέον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ και πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Στέλιο Αχνιώτη για την αγαστή συνεργασία που είχαμε, καθώς επίσης και τον τέως Πρόεδρο του Συλλόγου Πλάτωνα Στυλιανού για τη στενή μας συνεργασία.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης σε όλα τα μέλη του Συλλόγου που βοήθησαν με το δικό τους τρόπο το έργο του Συλλόγου μας.

Ανδρέας Θεοδότου
Πρόεδρος
16 Δεκεμβρίου 2020